Årets gang i juletræerne

Januar, februar, marts

Juletræer bundklippes og formklippes, samt regulering af topskud.
Bundklipning er en proces, der giver træerne luft i bunden, ved at klippe den nederste krans af grene bort. Når den nederste krans er fjernet, bruger disse grene heller ikke næring og kransen fjernes alligevel, når træet fældes.
Formklipning derimod stiler mod det slanke træ, vi klipper et års skud, evt. andet års skud, af den yderste grenkrans. Hvis vi ikke foretager dette indgreb, ville mange træer være ligeså brede, som de er høje. Vores mål er færdige juletræer i størrelsen 2:3, hvilket f.eks. er 120 cm bred og 180 cm høj.
Regulering af topskud er nødvendig, fordi frosten eller fugle, har ødelagt topskudet. Vi forsøger at tvinge en sidegren op, så den bliver topskud. I bedste fald bliver dette til et klasse C træ, men det kan også bedre svare sig end alternativet; flishuggeren.
Derudover renses området for ukrudtstræer, dvs. selvsåede grantræer, som hvidgran, rødgran, fyrretræer, lærketræer mm.

April

Der spredes gødning og der bekæmpes for ukrudt.
Gødning er nødvendig for at give tætte og kraftige nåle, samt pæn grøn farve, derudover øges væksthastigheden en smule. Ukrudtsbekæmpelse er nødvendig, fordi græsset/ukrudtet ellers vil gro op i træerne og sidde som vissen strå i december – det kan vi ikke tilbyde jer som kunder. Derudover tager ukrudtet næring fra juletræerne i sommerhalvåret, hvor vandet kan blive en mangel.

Maj

Fortsat bekæmpelse af ukrudt.
I maj måned skal der desuden holdes øje med skadedyr, som lus og mider.

Juni, juli

Håndformes juletræerne.
Håndformning er knibning af de nye skud, dvs. ca. halvdelen af det nye skud knækkes af. Dette er en proces, der ligger i forlængelse af formklipningen, den skal sikre det slanke træ.
Håndformning er desuden et mekanisk indgreb på det nye topskuds længde. Topskudet trykkes med en tang, så væksten af topskudet hæmmes. Dette gøres for, at der ikke skal være for stor afstand mellem grenkransene ned igennem træet.

August

Gødning til salgsklare træer.
De træer, der skal sælges til jul, får ekstra gødning for at holde farven.

September

Træerne bliver mærket op til salg. Tjekkes for ukrudt og skadedyr.
I september får vi besøg af vores eksport-juletræsgrossist, der mærker de træer, der skal fældes til eksport. Vi reserverer et passende antal af bedste kvalitet til Skive og omegn.

Oktober

Sidste formklipning inden salg. 

November

Sæsonen starter. Fældning, netning og hjemkørsel af eksporttræerne. Desuden privatsalg af terrassetræer, der er kvalitetsklasse C og hvis formål er tiltænkt funktionen lyskædeholder. Disse sælges til ca. halv pris.

December

Privatsalg af nyfældede og fæld selv træer. Indtil 24. december har vi åben hver dag i de lyse timer, så du kan komme og fælde et træ selv i skoven eller vælge mellem de nyfældede træer i gården.   
 

 

   

 

 

 

 

 

 

Nyheder

Vores ejendom Kluborg er nu til salg. Kunne det have jeres interesse eller kender I nogen der kunne have interesse så se venligst salgsopstilling hos EDC:

Ådalsvej 16

Siden er sidst opdateret den 17. november 2014.

Kluborgplanter.dk

Hanne & Peder Mark
Ådalsvej 16
7800 Skive